Που μπορεί να εργαστεί ένας επιστήμονας φαρμακομετρίας;

Η φαρμακομετρία θεωρείται οτι είναι η επιστήμη της ποσοτικής φαρμακολογίας. Μαθηματικά και υπολογιστικά εργαλεία σε συνδυασμό με ποσοτική κατανόηση της φαρμακοκινητικής και φαρμκοδυναμικής, χρησιμοποιούνται ώστε να προβλεφθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, με σκοπό να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία της ανάπτυξής τους.

Ένας επιστήμονας φαρμκομετρίας μπορεί να εργαστεί στη Φαρμακευτική Βιομηχανία αλλά και στις κανονιστικές αρχές (EMA, FDA, MHRA, κλπ.). Βεβαίως αυτά ισχύουν στο εξωτερικό! Όπως είναι αναμενόμενο τόσο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία όσο και ο ΕΟΦ έχουν μείνει πίσω σε αυτές τις εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος υπηρεσιών φαρμακομετρίας, παρέχεται από εξειδικευμένες συμβουλευτικές εταιρείες, στις οποίες συνήθως εργάζονται επιστήμονες που εδρεύουν στον δικό τους χώρο (δηλαδή σπίτι τους), και αυτό δεν είναι η εξαίρεση σε αυτές τις εταιρίες, αλλά ο κανόνας. Με τον τρόπο αυτό ένας Έλληνας, πχ, εργαζόμενος μπορεί να ζει στην Ελλάδα και να απολαμβάνει αμοιβές και όρους εργασίας Δυτικής Ευρώπης. Φυσικά για να αποκτήσει κάνεις το «χρίσμα» του pharmacometrician που να του επιτρέπει να διεκδικήσει τέτοιες εργασιακές ευκαιρίες, απαιτούνται μακροχρόνιες σπουδές και εμπειρία, και συνήθως η ελάχιστη απαίτηση είναι ένα 3ετές διδακτορικό στο αντικείμενο.

One thought on “Που μπορεί να εργαστεί ένας επιστήμονας φαρμακομετρίας;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s